Ciasta jogurtowe cieszą się olbrzymią popularnością ze względu na swój wspaniały smak. Jeżeli ktoś chce znaleźć coś naprawdę dobrego, co zachwyci inne osoby, to koniecznie powinien wypróbować ten wypiek. Specjaliści od gotowania polecają pamięci to ciasto w „razie potrzeby”. Często mamy bowiem do czynienia z takimi sytuacjami, że ktoś przychodzi praktycznie bez zapowiedzi.
I tu przydadzą się . Składniki na to ciasto zdecydowanie w domu ma większość z nas, dlatego w niecałą godzinę można przyrządzić smakowite ciasto, które jest proste, ale uwodzi swoim smakiem. Aby przyrządzić ciasto na bazie jogurtu będzie potrzebne 300 g mąki, 100 g cukru, 16 g cukru waniliowego. 5 g proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki oleju, 3 jajka, puszka odsączonych brzoskwiń oraz cukier puder do posypania. Brzoskwinię należy umieścić na sitku, aby odciekły z soku, a następnie kroimy je na małe kawałki.
Włączamy piekarnik na 180 stopni, a blachę do pieczenia wykładamy na dnie papierem. W jednej misce umieszczamy wszystkie sypkie składniki, które bardzo dokładnie mieszamy. Potem do zawartości tej miski dodajemy jogurt, olej i jajka. Wszystko mieszamy dokładnie – najlepiej przy pomocy miksera. Po dokładnym wymiksowaniu zawartość miski wylewamy na uprzednio przygotowaną blachę. Na górę wykładamy pokrojone brzoskwinie. Tak przygotowaną blachę wkładamy do piekarnika na ok. 45 – 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy studzić przez około kwadrans, po czym będzie można je na końcu posypać cukrem pudrem. Dzięki temu smak ciasta będzie jeszcze lepszy, aczkolwiek kto nie lubi cukru może się od tego kroku powstrzymać. Przepis na ciasto jogurtowe jest bardzo łatwe i każdy będzie w stanie sobie z nim poradzić – nawet osoby, które na co dzień nie lubią gotować ani piec w kuchni.